Category Archives: Tips Penjagaan Arnab

Agas dan Nyamuk

Agas, serangga kecil yang bertembangan dan menghisap darah. Seingat saya dahulu, sewaktu di sesi persekolahan rendah, apabila melewati waktu selepas masa rehat (recess) kaki-kaki kami selalu menjadi mangsa hurungan agas. Maklumlah, waktu rehat kami isi dengan makan secepat mungkin dan kemudiannya berpeluh kerana berlari, memanjat, meloncat dsb. Apabila naik waktu rehat, bau peluh menarik perhatian sang agas. Makan tergaru-garu lah kaki kerana kegatalan digigit agas.

Aroma dari air kencing dan tahi malahan dari badan arnab itu sendiri boleh menyebabkab agas menyerang telinga panjang arnab dan hidung comelnya itu. Ada kalanya, nyamuk juga datang berterbangan mengelilingi arnab mencari sasaran untuk membenamkan belalai runcingnya itu. Agas dan nyamuk ialah serangga terbang yang menghisap darah. Darah arnab tidak terkecuali dari diet pemakanannya.

Serangan sekumpulan agas yang kerap mampu membuatkan kulit arnab cedera dan bulu-bulunya di sekitar kawasan agas “makan” gugur. Kasihannya, arnab tak pandai melibas-libaskan telinga selalu untuk menampar agas.

Agas dan nyamuk (dan juga serangga terbang yang lain) tertarik kepada aroma yang tengit. Untuk mengawal masalah agas dan nyamuk, saya mencadangakan pemelihara arnab hias menggunakan semburan syampu kering di atas badan arnab (di telinga dan atas kepala juga memamadai. awasi dari masuk mata arnab). Saya sendiri menggunakan syampu kering keluaran Bengy (Spray Shampoo, Easy Clean). Cuma semburkan sedikit dan lap dengan fabrik bersih untuk keringkan lebihan lembapan.

Petua saterusnya saya perolehi dari salah seorang rakan penternak. Kak Aida merupakan rakan penternak wanita yang mencadangkan pokok garuda (Ruta angustifolia). Letakkan beberapa pokok garuda di sekitar kawasan reban/sangkar arnab anda. Saya tidak beri saguhati kepada arnab untuk mengunyah daun-daunnya, jadi saya tidak tahu sama ada perut arnab boleh atau tidak menerima daun ini sebagai makanan.

Anak-anak pokok garuda boleh diperoleh di tapak semaian dengan harga bawah RM10.00 per beg poli. Pokok garuda memang dikenali sebagai tumbuhan dalam perubatan tradisional, memang menghasilkan aroma yang unik.

Apapun, kaedah yang terbaik untuk mengawal agas dan nyamuk ialah, persekitaran dan haiwan yang bersih. Pantau dan lakukan amalan kawalan serangga.

Klik sini untuk info beli Bengy (Spray Shampoo, Easy Clean) dari e-kedai arnabcute

Apa yang perlu dilakukan apabila em4 sampai ke tangan anda

Bagi anda yang pertama kali order em4 daripada saya, di sini saya nak maklumkan apakah yang perlu anda lakukan apabila em4 sampai ke tangan anda.

  1. Pastikan courier hantar parcel anda dalam keadaan baik.
  2. Buka parcel dengan berhati-hati.
  3. Buka botol em4 perlahan-lahan dan keluarkan gas di dalamnya. Jangan dibuka mendadak kerana gas akan memanjut keluar.
  4. Lakukan proses buka dan tutup botol em4 ini beberapa hari sehingga tiada lagi gas keluar.
Perhatikan gambar yang saya sertakan di sini.

Rajah 1 : Botol em4 agak condong kerana dipenuhi dengan gas

Rajah 2 : Gas melimpah keluar kerana dibuka mendadak, buka perlahan-lahan sekadar gas keluar sahaja

Rajah C : Proses buang gas em4 sedang berlaku

Rajah 4 : Proses buang gas em4 telah selesai. Botol tidak condong lagi.

Lakukan proses yang sama sehingga tiada lagi gas.

 

  • Em4 yang masih elok dan baik berbau masam-masam manis. Bagi dengan mengikut sukatan yang betul pada botol. Jangan gunakan air paip untuk bancuhan em4
  • Jangan terdedahkan em4 pada suhu tinggi atau panas. Letakkan di tempat gelap dan redup
  • Jangan goncang em4 tersebut.
  • Jangkamasa tahan lama ialah 2-3 bulan sahaja jika dijaga dengan baik.

Waktu bersara bagi arnab

Seawal usia arnab matang, biasanya usia 6 bulan ke atas ia boleh digunakan untuk tujuan penternakan (breeding). Tempoh bunting ialah 28-30 hari. Tempoh menyusukan anak ialah 5-8 minggu. Selepas tempoh itu, arnab bolehlah dimengawankan semula. Arnab yang sememangnya digunakan untuk tujuan penternakan, akan sentiasa bersedia untuk beranak dan menyusukan anak.

Jangka hayat purata bagi seekor arnab ialah 5 tahun, tetapi jika dijaga dengan baik boleh menjangkau sehingga 10 tahun.

Induk arnab saya, masing-masing telah mencecah usia 2 tahun lebih dan masih sihat,aktif dan produktif melahir,menjaga dan menyusukan anak. Tapi, arnab saya masing-masing da pandai demand nak alfalfa hay,sayur segar bila time bunting dan menyusukan anak. Apa yang saya perhatikan, apabila ibu arnab diberikan pemakanan yang seimbang dan sihat, anak-anaknya membesar dengan sihat. Jumlah kematian anak arnab dapat dikurangkan.

Isunya di sini, adakah arnab yang berusia 2 tahun sudah tua? atau ada yang mengatakan menopause? Sebenarnya istilah menopause ini tidak sesuai digunakan untuk arnab kerana hanya manusia wanita sahaja yang mengalami kitar haid. Arnab pula akan berovulasi selepas dimengawankan.

Bagi arnab yang masih produktif, tidak perlulah anda menyekat usianya bagi proses penternakan. Ketika usia arnab jantan berusia 5 tahun ia akan mula menunjukkan ciri-ciri kurang produktif, yang mana usia ini jika dibandingkan dengan manusia berusia 45 tahun.

Bagi arnab betina pula, pada usia 4 tahun, menyamai umur manusia 40 tahun. Waktu tempoh inilah anda perlu memberhentikan proses penternakan, kerana waktu ini arnab anda sudah agak tua untuk beranak, menyusu dan menjaga anaknya.

Apabila anda lihat arnab telah mula lemah, menolak apabila dimengawankan seharusnya anda tidak memaksanya untuk tujuan penternakan.

Jadi, sesiapa yang ingin mengambil alih hak penjagaan arnab-arnab induk saya bole la reply komen di sini atau contact saya dengan menggunakan ‘Order Form’

Mummy Summer, Mix Angora

Spike Si Hero

Nak letgo sepasang nie, Rm 200 shj ~~~~

Teknik menyusu manual arnab

kredit kepada saudara Shamsul Izwan yang telah sudi share gambar ini di page Rabbit Lovers@Pencinta Arnab.

Salah satu Teknik menyusukan anak arnab kalau ibunya tak mau menyusukan..

- arnab takut tinggi
- lebih cepat dan mudah

>> Klik pada gambar untuk lihat lebih jelas

 

Cara ini sesuai digunakan kerana, arnab (merujuk kepada ibu arnab) takut kepada tempat tinggi. Apabila tiada pilihan lain untuk melarikan diri, ia akan menyusukan anaknya.

Tapi, jika kita lihat pada gambar ini..pendapat saya anak arnab yang telah celik matanya biasanya tidak sukar untuk menyusukan manual kerana anak arnab itu  apabila lapar akan mencari ibunya dan menyusu.

Biasanya teknik menyusukan manual ini perlu dilakukan pada kelahiran pertama,  kerana ibu arnab tiada pengalaman untuk menyusukan. Anak arnab sebaik sahaja kelahiran, akan secara automatik minum susu ibunya.

Kaedah susu manual ini, dilakukan 2x sehari sahaja, iaitu awal pagi dan awal malam.

Trimming Gigi Arnab – Malocculasion

Kali nie nak share bagaimanakah kaedah atau cara yang boleh digunakan untuk merawat masalah malocculasion bagi gigi arnab anda. Malocculasion atau erti kata lainnya ialah gigi arnab yang tumbuh memanjang melebihi yang sepatutnya sehingga menyebabkan arnab menghadapi kesukaran untuk mengunyah (makan).

Harus diingat, arnab yang mengalami masalah sebegini tidak sesuai untuk dibiakkan kerana genetik penyakit ini akan di bawa keturunan yang berikutnya.

Ada 2 cara untuk merawat :-

  1. Potong gigi tersebut setiap 2 atau 3 minggu (bila gigi da panjang)
  2. Sembelih (agar arnab tidak terseksa menghadapi masalah ini sepanjang hidupnya)

Ini adalah gambar yang saya perolehi daripada ahli fan Rabbit Lovers@Pencinta Arnab untuk dikongsi bersama…

>> Bole klik pada gambar untuk lihat lebih jelas (kredit pada Shamsul Izwan)

Gunakan Cutter/clipper wayar untuk memotong gigi tersebut, merujuk kepada gambar di atas..arnab tersebut dibedung supaya ia tidak meronta-ronta apabila giginya dipotong. Teringat pula peristiwa ketika kena cabut gigi di klinik gigi. Kalo kita manusia, bila nak cabut gigi gusi tu kena bius dulu untuk mengurang/menghilangkan rasa sakit. Tapi bagi arnab, gigi tu terus klik jer ngan ‘cutter’….sure sakit gak tu….huhu….

 

Apa-apa pun ini adalah salahsatu cara yang agak praktikal untuk dipratikkan….Sayangilah Arnab Anda ~

Banyaknya cecotrope

Spike si Hero

Sejak memberi arnab saya nie makan pellet FFM, saya dapati Spike mengalami masalah cecotrope yang banyak sekali. Begitu juga dengan Mummy Twinkle tetapi tidaklah seteruk Spike.

Bagi yang da lupa apa itu cecotrope, ni la gambarnya.. (tahi arnab yang berbentuk gugusan anggur,berbau, lembik)

cecotrope

Erm..bila tengok da ada banyak sangat bawah cage tu, wondering la jugak sebab apa yea terjadi…it’s must be khasiat yang berlebihan di dalam pellet FFM kurang sesuai dengan perut Spike & Twinkle. Kena bagi sedikit sahajalah pellet, xleh beri banyak seperti biasa.

** Sori, jika gambar kurang menyenangkan

Mineral stone untuk arnab

Mineral stone untuk arnab ada dalam pelbagai bentuk. Ada bentuk buah-buahan, jagung, epal etc.

Mineral stone untuk burung, saya try bagi pada arnab..sama jer fungsinya. Cuma bentuk sahaja berbeza.

Kebaikan mineral stone ialah

  • dapat mengelakkan gigi arnab menjadi terlalu panjang (gigi drakula) yang menyebabkan arnab mengalami kesukaran untuk mengunyah makanan. Gigi tersebut akan patah, apabila arnab mengigit-gigit mineral stone ini.
  • membekalkan sumber mineral yang diperlukan oleh arnab (kalsium etc)

 

Sila rujuk gambar untuk mengetahui analisis mineral stone

Mineral stone analisis – klik atas gambar untuk lihat lebih jelas

 

Cuaca sungguh PANASSS!

Baru-baru ini cuaca agak panas. Anda sudah tentu dapat melihat arnab anda kerapkali menggigilkan badannya. Jangan risau, tindakan ini adalah cara arnab untuk mengawal suhu badannya agar tidak berasa terlalu panas.

Anda boleh mencuba tips ini untuk  membantu arnab anda

  • Letakkan botol berisi air di dalam sangkar arnab anda, supaya apabila cuaca panas arnab boleh bersandar pada botol tersebut.
  • Pasang kipas angin
  • Letakkan sangkar atau reban atau rumah arnab anda dengan kawasan yang banyak pokok
  • Letakkan serpihan pasu atau bekas tembikar supaya arnab boleh bersandar pada pasu/tembikar tersebut.

 

Anak arnab kematian ibu

Seperti yang pernah saya tulis di dalam artikel sebelum ini, sekiranya anda  menghadapi masalah ibu arnab mati ada 3 cara boleh dilakukan supaya anak-anak arnab tersebut dapat hidup.

  1. Tumpangkan anak arnab tersebut kepada ibu angkat (arnab, jgn kucing pulak). Lebih baik sekiranya usia adalah sebaya dengan anak arnab yang kematian ibu itu. Perlu diingat, susu ibu arnab adalah yang terbaik untuk anak arnab. (Jika boleh, jagalah si ibu arnab agar tidak mati ketika baru lepas beranak)
  2. Beri anak arnab tersebut susu kambing 2x sehari.
  3. Beri susu formula arnab/kucing yang terdapat di pasaran.KLIK sini untuk BELI.

 

Cara nombor 1 & 2, anda bolehlah menggunakan syringe atau botol susu khas . Perhatikan gambar di bawah.

 

 

Sudah pasti anda menghadapi kesukaran untuk menyusukan anak arnab dengan cara syringe atau botol susu. Apa yang penting ialah usaha anda untuk kesejahteraan hidup arnab anda. Sukatan harus betul. Susukan anak arnab 2x sehari sahaja.

Jika usaha anda menemui KEGAGALAN, janganlah berputus asa, menyalahkan takdir atau orang lain. Ada hikmah dengan apa yang berlaku. Ajal & maut di tangan Tuhan. Kita harus faham, anak arnab yang tidak mendapat khasiat secukupnya, badannya akan lemah dan tidak berupaya untuk hidup lama. Kematian adalah cara terbaik berbanding apabila dia hidup, kehidupannya terseksa. Tiada gunanya anda menyalahkan takdir atau orang lain sekiranya anak arnab yang anda harapkan hidup itu mati. Redha, sabar & tawakal. Saya juga seringkali menghadapi kematian anak arnab, bukanlah saya tidak berasa sedih tetapi itu adalah takdir yang harus kita terima. Setiap yang hidup akan mati. Bezanya lama atau sekejap sahaja.

Jenis-jenis Tahi (poop) Arnab

Jenis-jenis Tahi Arnab

 

Kebiasaannya ada dua jenis tahi arnab yang biasa dilihati iaitu ‘fecal‘ berbentuk bulat,kering,tidak berbau. Arnab tidak akan memakan semula tahi ini.

rabbit droppings - cecotropes

 

Cecotrope, tahi agak lembut biasanya berbentuk seperti gugusan anggur (lihat gambar di atas) mengandungi bakteria baik. Arnab kadangkala akan memakan semula tahi ini. Tahi seperti ini amat diperlukan khasiatnya bagi anak-anak arnab.

Kadangkala juga terdapat situasi seperti yang saya nyatakan di bawah :-

String Poop – tahi berangkai

String Poop – tahi berangkai , terjadi apabila arnab secara tidak sengaja atau tidak termakan bulunya sendiri. Atau ertikata lain hair balls. Cara untuk mengatasinya ialah dengan memberi arnab makan betik, nenas (jus atau buah),hay. Atau boleh memberi papaya tablet (Oxbow Papaya Tablets) atau cuba Chewable Papaya Papain (KLIK sini)

Oxbow Papaya Fruit

Cecotrope berlebihan – arnab memakan lebih diet, kurangkan makanan segar,pellet,hay. Jika terlalu berlebihan arnab anda akan mengalami cirit-birit